Gemeente en Provincie werken samen aan ontwikkeling Oss Centraal

De gemeente Oss en provincie Noord-Brabant gaan samenwerken aan de ontwikkeling van het spoorzonegebied tussen de twee stations van Oss, dat door beide partijen Oss Centraal is gedoopt. Deze week zetten gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie en de Osse wethouders Sidney van den Bergh en Frank den Brok hun handtekening onder een intentieovereenkomst.

De samenwerking is belangrijk voor de ontwikkeling van de stad Oss. Gemeente en provincie willen van Oss Centraal een aantrekkelijk stedelijk gebied maken waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Daarvoor worden de komende vijftien jaar duizenden nieuwe woningen gebouwd in een omgeving met veel groen en parkjes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is het de bedoeling de stations te verbeteren om zo het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. En wil de gemeente de fietser en de voetganger in het centrum op de eerste plaats zetten.

Ook willen beide partijen de huidige barrièrewerking van het spoor verminderen zodat de noord- en zuidkant meer één geheel vormen. Verder is het de bedoeling om de economische functie in het gebied te versterken. Daarbij spelen de farma-campus rond Pivot Park en het nieuwe Euterpepark – dit wordt de komende jaren herontwikkeld tot een aantrekkelijk woon-werkgebied – een belangrijke rol. Concreet willen gemeente en provincie de komende jaren zo’n 3.000 nieuwe arbeidsplaatsen realiseren.

Investeringen
Wethouder Sidney van den Bergh: “Met deze samenwerking zetten we een belangrijke stap richting uitvoering. De ambities zijn helder, we weten waar we naar toe willen en veel plannen liggen al klaar. Maar met alleen plannen komen we er niet. Er is ook geld nodig. Daarom is het goed dat we nu de provincie aan onze zijde hebben. Daarmee wordt de kans op toekomstige investeringen vanuit het Rijk een stuk groter.”

“In het centrum van Oss zijn de laatste jaren al veel mooie, grote projecten in gang gezet”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (stedelijke ontwikkeling). “Daar willen we de komende tijd nog een flinke schep bovenop doen. Met twee treinstations en een mooi stadscentrum om de hoek, is het gebied rondom het spoor ideaal om veel woningen toe te voegen. Zeker in een tijd waarin de ruimte schaars is en de vraag naar woonruimte groot. Als provincie helpen we Oss dan ook graag om deze uitdaging aan te gaan.”

Ontwikkelplan
De ondertekening van de intentieovereenkomst is de eerste stap in de samenwerking. De komende tijd werken beide partijen een ontwikkelplan uit, bestaande uit een gebiedsvisie en een ontwikkelstrategie. Ook een participatietraject maakt onderdeel uit van de aanpak. Daarna wordt bepaald hoe de samenwerking verder vorm krijgt.

Overigens gebeurt er nu al heel veel in het gebied. Aan de Raadhuislaan wordt de komende jaren gebouwd aan het project Linck en verrijst aan de overzijde een nieuw theater. Verderop naar het westen wordt begin volgend jaar gestart met de ontwikkeling van het nieuwe Euterpepark. En als het gaat om de barrièrewerking van het spoor; daarover zijn vergevorderde gesprekken met provincie, NS en ProRail.